Herşey hayalle başlamıştı. Oda büyüklüğünde yapılan bilgisayarların günümüze kadar gelen yapısal değişikliklerini kim tahmin edebilirdi ki?
Hayal etme gücü insanı bir sonraki basamağa, sınırları zorlamaya itti.Bilimin, insalığın gelişmesi, teknolojiyi evrime zorladı, akıl almaz mecralara taşıdı. Günümüzde yer alan teknolojilerin bile nereye varacağını kestirmek zor. Benim hayalimde ışınlanma evrimi yatıyor; moleküllere ayrışarak belkide bu mümkün olabilir ama gideceğimiz varış noktasında elimiz ya da bacağımız vücudun farklı yerlerine monte edilmiş şekilde bulunabilir. Riskli ama düşünmesi bile heyecanlı. 21. yüzyıl teknolojik çağda insanlığın hızlanması ivme kazanması için hizmet veriyor. İç içe yaşadığımız teknolojinin yararları kadar zararları da olası. SmartPhone diye adlandırdığımız akıllı telefonlar bile insanlığın aptallaşmasına yetiyor bile. Yaratıcılığımızı köreltiyor, hafızamızı zayıflatıyor, düşünme yetisini elimizden alabiliyor.
Bilim adamları bilgilerini, mesailerini, savaş endüstrisinde ölüm makinelerine harcıyor. İnsanoğlu tıp,bilim, ilim vb. alanlarda hızla ivme kazanacağı yerde bilinçli bir şekilde yerinde saymaya devam ediyor.
Firma ve Deneyler
Bir çok firma teknolojinin küllerinden doğdu diyebiliriz. Ibm, Apple, Microsoft, Samsung, Google firmaları kendi alanlarında çığır açacak yenilikler sunuyorlar.Ibm 1981 yılında ilk bilgisayarı icat etmişti. Apple’ın kurucusu Steve Jobs kaligrafi sanatını bilgisayarlara aktarmıştı. Google’ın arama motoru sayesinde insanlar rahatlıkla bilgilere ulaşabiliyor. Google sürekli güncellenen yapısıyla, fikirleriyle yoluna devam etmektedir. Milyonlarca hesap yapabilen bilgisayarlar kuruluyor, deniz üzerine inşa ediliyor. Saniyeler içinde milyonlarca işlem yapabilen bilgisayarı üretmek demek teknolojiyi kontrol altında tutmak demektir. Coca Cola firması, insan beyni üzerine araştırmalar, deneyler yapıyor. Ordular, ses sinyali gönderip beyni ele geçirme deneyleri yapıyor. Böylelikle savaşlar tek bir kurşun atılmadan kazanılabilir. Düşünsenize sinyali gönderdikleri an eliniz tetiğe basmıyor, hareket dahi edemiyorsunuz. Bunların hepsi bilim ve teknolojinin harmanlanmasıyla yapılacak projelerdir.
Suni Yaşam
Sözün kısası bilgisayarları yapay zekayla buluşturdukları zaman filmlere konu olan bilgisayarla insan aşkı hikayelerini dinleyecek tanıklık edeceğiz. Dünyanın yörüngesi paranın gölgesinde dönüyor. Teknoloji tohumları ortaya saçılıyor, sektörler doğuyor. Bir yandan da insani değerler kayboluyor. Dokunmak, hissetmek, dialog içinde olmak, suni yaşama, yapaylığa yeniliyor.
Yorum Yazın